Sjöängen
En blogg om hälsa och skönhet - och allt där till

Virus orsakar fetma?

april 9, 2008 11:05 by Lukas

Det är förkylningstider i Sverige och visst är allt hostande och snörvlande mer än enerverande, men rapporter visar nu att det kan ha större skadeverkningar än så. Professor Richard L Atkinson som tillsammans med en forskarskara från Karolinska Institutets Centrum för Molekylär Medicin har kommit fram till att luftvägsvirus kan vara en av orsakerna till en plötslig viktökning.

Det är ett virus som heter adenovirus 36 som är ett typiskt förkylningsvirus som är orsaken. Med viruset i kroppen blir fettcellerna fler, större och mindre villiga att släppa sin överskottsenergi. Forskaran tillägger att det inte är viruset i sig som orsakar fetman men kan vara en stark bidragande orsak till den fetmaepedemi som sprider sig över världen. Teorin har dock ännu ingen solid vetenskaplig grund att stå på men det är vad som nu ska ske i det svensk-amerikanska samarbetet inom de närmaste tolv månaderna. Tanken är att ta fram ett vaccin som alltså motverkar både förkylning och därigenom fetma.

De flesta forskare är dock skeptiska till att ett virus skulle vara orsaken till fetma och pekar istället på dagens problem, med mat, motion och levnadsvanor. Jag deltar i skepsisen.

Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Comments

Add comment


(Will show your Gravatar icon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live preview

juni 23. 2018 18:10