Sjöängen
En blogg om hälsa och skönhet - och allt där till

Högt GI ökar sjukdomsrisken

mars 25, 2008 11:35 by Lukas

Enligt nya rön från forskare vid Universuty of Sydney ökar mat med högt glykemiskt index – GI, risken för flera hälsoproblem såsom diabetes, hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer. GI-metoden går ut på att välja livsmedel med långsamma kolhydrater som ger ett lugnare blodsocker på en lägre nivå som varar under en längre tid. Det tar längre tid för kolhydraterna i maten att omsättas till blodsocker. Forskarna i Sydney utförde undersökningar på nästan 2 miljoner friska män och kvinnor från olika delar av världen och fann att de som förde en kost med lågt GI löpte lägre risk för de tidigare nämnda sjukdomarna. Det som exempelvis orsakar typ-2 diabetes, även kallad åldersdiabetes, är en konstant hög nivå av blodsocker och insulin som tröttar ut bukspottkörteln. Hur ett högt GI-innehåll påverkar cancerrisken är forskarna inte säkra på men man misstänker att det har att göra med substansen IGF-1. Substansen ökar tillväxten i cellerna och har ökad risk för cancer som bieffekt. IGF-1 ökar i takt med höga nivåer av insulin.


Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Add comment


(Will show your Gravatar icon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]



Live preview

oktober 24. 2017 04:22