Sjöängen
En blogg om hälsa och skönhet - och allt där till

Hjärnrik kost

april 7, 2008 08:51 by Lukas

Den mat vi äter påverkar hjärnans prestationsförmåga och vårt humör. Allvarliga sjukdomar och funktionshinder som demens, depression och ADHD kan förebyggas och lindras med rätt kost. Äter du rätt kost kan det ge en ökad koncentrationsförmåga, bättre koordination, ökad stresstålighet, högre motivation och stärkt minne. Forskning visar att hjärnan inte bara slukar mycket energi utan att det påverkar vilken sorts mat vi äter.

En kost med mycket frukt och grönsaker har i flera studier visat sig vara bra för hjärnan och kan tack vare ett högt mineralinnehåll hjälpa till att bromsa hjärnans åldrande. Fleromättade fetter är bra för hjärnan precis som för övriga kroppen men en överkonsumtion av exempelvis omega-6, som finns i kött och fisk, är inte bra om den inte varieras med omväxlande omega-6 fettsyror i exempelvis sesam- och linfrön. Omega-6 måste dessutom balanseras med Omega-3 för att hjärnan ska må bra. Mellan 30 och 50 % av hjärnan består av omega-3 fettsyran DHA, och om vi äter för lite omega-3 använder kroppen sämre fettsyror vilket sänker hjärnans prestationsförmåga.

Tänk på vad du äter för att kunna tänka på vad du äter för att kunna tänka på…


Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tags: hjärna, omega-3, omega6, kost
Categories: Hälsa | Kost
Actions: E-mail | Permalink | Comments (0) | Comment RSSRSS comment feed

Add comment


(Will show your Gravatar icon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]



Live preview

september 24. 2017 16:01